Blog > Udhëzues për karrierë

Udhëzues për të zgjedhur karrierën

Udhëzues për të zgjedhur karrierën

Shpesh të menduarit për atë se cfarë dëshirojmë të ‘bëjmë’ në të ardhmen shkakton një sens paniku tek ne. Sigurisht, ky është një vendim i rëndësishëm dhe ndodh që shumë njerëz të mos zgjedhin karrierën e tyre derisa të fillojnë të punojnë. Gjithashtu, ka shumë të atillë që në të vërtetë ndryshojnë drejtimin pas shumë viteve.

Tani për tani, ju thjesht do të dëshironit të përqendroheni në ngushtimin e opsioneve në fusha të caktuara të punës, ose llojet e gjërave që kënaqeni duke bërë. Edhe nëse e keni vendosur mendjen për një karrierë të caktuar, prapë ia vlen të kaloni kohë duke marrë parasysh nëse vendimi i juaj është zgjedhja e duhur. Udhëzuesi për karrierën ka për qëllim të ju ndihmojë në këtë drejtim.

Cfarë të pelqen të bësh?

Kjo mund të duket e thjeshtë, por gjëja e parë që duhet të merrni parasysh kur vendosni për karrierën është ajo që ju pëlqeni të bëni. Mendoni për interesimin tuaj, llojin e punës që do t’ju përshtatej, dhe aftësitë që keni.

A preferoni punë analitike, si matematika ose shkencat, apo jeni më shumë në fushën krijuese? A ju pëlqejnë gjëra të tilla si hulumtimi, planifikimi ose leximi, ose preferoni detyra më praktike, fizike, që ju lejojnë të përdorni duart tuaja për të ndërtuar, krijuar ose rregulluar gjëra? Ndoshta ju kënaqeni duke ndihmuar njerëzit ose mbase keni treguar aftësi për të qenë të organizuar dhe metodik. A ju pëlqen të punoni si pjesë e ekipit ose individualisht, ose ka ndonjë demografi të caktuar që ju tërheq (fëmijët, të moshuarit ose kafshët, për shembull)?

Cfarë lloji i ambientit të punës ju tërheq?

Një tjetër gjë për tu marrë parasysh është ambienti në të cilin e shihni veten duke punuar. A jeni më shumë në shtëpi pas tavolinës apo jashtë në diell? Dëshiron të punosh gjatë ditës, gjatë fundjavave, gjatë natës ose në telefon? Dëshiron të udhëtosh brenda vendit ose jashtë shtetit për punë, ose do të preferonit të qëndronit në një vend? E shihni veten duke punuar në industri private apo në sektorin publik? Disa nga këto kushte do të varen nga vendi i caktuar i punës që ju zgjedhni, ndërsa të tjerët janë goxha standarde për profesionin në përgjithësi.

A ka profesion që përputhet me rrugën tuaj të synuar të karrierës?

Tani që e dini se çfarë ju pëlqen të bëni (dhe si dëshironi ta bëni atë), është koha që me të vërtetë të eksploroni mundësitë. Mund të përdorni përshkrimet e ndryshme të punës për të gjetur atë që ju përshtatet dhe të hulumtoni karrierën e disponueshme.

Nëse nuk mund të gjeni një punë që përputhet me interesat dhe aftësitë tuaja, mbani mend se vendet e punës ndryshojnë vazhdimisht – veçanërisht në fushat siç janë komunikimi, IT dhe inxhinieria. Do të gjeni gjithashtu që përgjegjësitë e punës ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të vendit të punës – për shembull, detyrat e punës në fushën e marrëdhënieve me publikun në sektorin publik do të jenë shumë të ndryshme nga ato në industrinë e modës.

Mos harroni se ju mund të zgjedhni edhe rrugën e pavarur dhe të punoni në mënyrën që ju përshtatet, ndoshta edhe duke filluar biznesin tuaj, ku shihni se ka hendek në këtë fushë.

Sa angazhim jeni gati të bëni?

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e karrierës, duhet të merrni parasysh sa angazhim jeni të gatshëm të bëni për të arritur qëllimin tuaj përfundimtar. Filloni duke lexuar profilet e punës që keni hulumtuar, si dhe eksploroni pro-të dhe kontra-t e fushave tuaja të dëshiruara të studimit apo punësimit. Disa profesione mund të mos kenë kërkesa zyrtare dhe ofrojnë praktikë dhe trajnim për aplikantët.

Nëse po konsideroni një karrierë në fusha të tilla si arkitektura, mjekësia ose drejtësia, ju do të keni para vetes disa vite studime universitare me periudha të detyrueshme përvoje praktike dhe kërkesa të rrepta të akreditimit.

Mbani në mend se tregu i punës është konkurrues dhe ndërsa disa profesione nuk kërkojnë kualifikime specifike, shanset tuaja për të fituar punësim zakonisht rriten nëse keni ndërmarrë studim ose përvojë pune në këtë fushë.

***

Lexoni më shumë: Hapat drejt ndryshimit të suksesshëm të karrierës