cv pune kosove

Resurse

Si të shkruani një CV

Shkrimi i një CV-je mund të jetë një detyrë stresuese, veçanërisht nëse filloni nga zero. Megjithëse nuk ekziston një zgjidhje e vetme për CV-në e përsosur, ajo duhet të jetë gjithmonë e formatuar qartë dhe e shkurtër – dhe më e rëndësishmja – e përshtatur me pozitën që po aplikoni.

Në vijim janë disa rregulla themelore se si të shkruani një CV:

Çfarë duhet të përfshij në CV-në time?

CV-të nuk duhet të jenë krejtësisht të formuluara, por ka disa gjëra që duhet të përmbajnë gjithmonë:

Detajet personale: Mund të duket e thjeshtë, por do të habiteshit se sa njerëz harrojnë të përfshijnë emrin e tyre, emailin, numrin e telefonit të kontaktit dhe adresën. Për të shmangur këtë, sigurohuni që këto të jenë të paraqitura qartë në krye të CV-së tuaj. ‘Curriculum Vitae’ është një titull i panevojshëm – emri yt nuk është.

Deklaratë personale: Gjëja e parë që tregohet në CV-në tuaj është një deklaratë personale. Ajo shpjegon se kush je, çfarë po ofron dhe çfarë kërkon. Mundohu të dëshmosh pse jeni i përshtatshëm për këtë punë brendanjë paragrafi të shkurtër.

Përvoja e punës: Ky seksion duhet të përfshijë përvojën tuaj relevante të punës, të listuara me të parën më të fundit. Përfshini titullin e punës, emrin e organizatës/kompanisë, kohën në post dhe përgjegjësitë tuaja kryesore.

Arritjet: Ky është shansi juaj për të treguar se si përvoja juaj e mëparshme ju ka dhënë aftësitë e nevojshme për t’ju bërë një kandidat të përshtatshëm. Listoni të gjitha aftësitë dhe arritjet tuaja relevante (duke mbështetur ato me shembuj), dhe bëni të qartë se si t’i zbatoni këto në rolin e ri.

Arsimi: Këtu duhet të renditen përvojat dhe arritjet tuaja arsimore, datat, llojin e kualifikimit – edhe pse pjesët specifike të arsimit që përfshini në CV tuaj varen nga situata juaj individuale. Për shembull, nëse keni më shumë arritje arsimore se përvoja e punës, vendosja e theksit në këtë seksion është një ide e mirë.

Hobi dhe interesa: Nuk duhet gjithmonë të përfshini hobi dhe interesa në CV tuaj, por duke përmendur ato relevante mund të mbështetni aftësitë tuaja – t’ju japë diçka për të folur në intervistë . Thjesht mos thuaj që të pëlqen të shoqërohesh me miqtë vetëm për hir të përfshirjes së diçkaje.

Fjalët qëduhet të përfshij në CV-në time?

Duke kuptuar se cilat fjalë të përdorura në CV-në tuaj mund të jenë të vështira – veçanërisht kur përpiqeni të përshtatni shumë aftësi dhe përvojë në një dokument të shkurtër.

Fjalë kyçe të përshtatshme për CV-në tuaj mund të përfshijnë:

 • I saktë
 • I adaptueshëm
 • I sigurt
 • Punëtor
 • Inovativ
 • Proaktiv
 • I besueshëm
 • Përgjegjëshëm

Përveç përdorimit të fjalëve të duhura, duhet gjithashtu të mbështetni atributet tuaja me arritje të vërteta. Jo vetëm që do të dalloni nga të tjerët me aftësi identike, gjithashtu do të jeni në gjendje të provoni përshtatshmërinë tuaj në mënyrë më efikase.

Në fund të fundit, çdokush mund të thotë se ata janë punëtor – por jo të gjithë mund ta dëshmojnë.

Çfarë duhet të lë jashtë CV-së?

Kur vjen puna te CV-ja juaj, ka disa fjalë dhe fraza që duhet të përpiqeni t’i shmangni – dhe ato kryesisht përbëhen nga klishe të tejmbushura.

 • Aftësi të shkëlqyera komunikimi
 • Fleksibil
 • I motivuar
 • Multi-Tasker
 • I pavarur
 • Orientuara nga detajet
 • Vetë-motivuar

Natyrisht, përjashtime mund të bëhen nëse ndonjë nga mësipërmet janë përfshirë në përshkrimin e punës si një aftësi thelbësore – por përdorimi i shembujve për t’i mbështetur ato është vendimtare.

Si duhet ta prezantoj CV-në time?

CV-ja juaj është gjëja e parë që një punëdhënës do të shohë dhe se si ajo duket në shikim të parë do të jetë arsyeja që ata vendosin ta lexojnë atë në mënyrë më të detajuar. Edhe nëse aftësitë tuaja përputhen me rolin në mënyrë të përkryer, një CV e çrregullt dhe konfuze nuk do të ketë edhe një vështrim të dytë.

Për të siguruar që ju e keni përshkruar veten (dhe aftësitë tuaja) në mënyrën më të mirë, ju duhet gjithmonë që CV-në tuaj:

 • Mbajeni të shkurtër dhe të kompakte – dy anët e A4 pothuajse gjithmonë do të mjaftojnë.
 • Zgjidhni një font të qartë, profesional për të siguruar që CV-ja juaj të lexohet lehtësisht
 • Vendoseni atë në një mënyrë logjike, me ndarje të mjaftueshme dhe tituj të qartë seksioni (p.sh. Përvoja e punës, Edukimi)
 • Rendisni përvojën dhe edukimin tuaj në mënyrë të kundërt kronologjike për të nxjerrë në pah përvojën dhe arritjet tuaja më të fundit
 • Kontrolloni gramatikën tuaj dhe drejtshkrimin në tërësi.